Foto: Google Earth

Het grote lek bij Shun-Etsu in Pernis in 2017 kwam door onvoldoende controle, zo concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid na onderzoek. De onderzoeksraad publiceerde dinsdag 6 augustus de resultaten van het ruim jaar durende onderzoek.

Op 17 mei 2017 kwam bij een incident bij Shin-Etsu een grote hoeveelheid vinylchloride vrij. De emissie ontstond nadat een breekplaat bij een veerveiligheid van een reactor faalde. Omdat die veerveiligheid niet goed vast zat kon een open verbinding met de buitenlucht ontstaan. Tijdens een ruim 3,5 uur durende emissie kwam circa 3,6 ton vinylchloride in de atmosfeer vrij.

Breekplaten worden veelvuldig toegepast in de chemische industrie ter bescherming van veerveiligheden. Omdat breekplaten kunnen falen, kan dat alleen als de installatie waar met gevaarlijke stoffen gewerkt wordt gasdicht is. Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is gebleken dat de bij de reactor aanwezige meetapparatuur uitsluitend werd gebruikt om zicht te houden op het batchproces. De beschikbare meetwaarden werden niet gebruikt om na te gaan of de installatie gasdicht was. Hierdoor merkte Shin-Etsu niet op dat een flens niet goed vastzat en kon er een lekkage plaatsvinden.

In 2016 vond er ook een lekkage plaats bij Shin-Etsu in de Botlek. Toen kwam er ook de stof vinylchloride vrij. Bij het lekkage liepen medewerkers een groot risico, zo concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid bij een eerder onderzoek.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio! Like ons op Facebook
Advertentie
DELEN