Foto: Port of Rotterdam

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft donderdag 8 augustus het nieuwe bedrijf PortXchange BV gelanceerd. Deze onderneming is opgezet om het Pronto-platform en de bijbehorende applicatie beschikbaar te stellen aan havens over de hele wereld.

De lancering van PortXchange biedt een platform voor het aangaan van nieuwe strategische partnerschappen met havens, rederijen en terminals, die erop gericht zijn slimme digitale oplossingen zoals Pronto in havens overal ter wereld te implementeren. Dit draagt vervolgens bij aan de ambitie om van de Rotterdamse haven de slimste ter wereld te maken.

Om Pronto succesvol te kunnen invoeren in andere havens is het van cruciaal belang dat er vertrouwen bestaat tussen de partijen die moeten zorgen voor de vrije uitwisseling van gegevens. Door een afzonderlijk bedrijf op te zetten voorziet Havenbedrijf Rotterdam in een onpartijdige en onafhankelijke oplossing en kan het de samenwerking tussen alle partijen verbeteren.

PortXchange is erop gericht de efficiëntie van havenaanlopen te vergroten en klanten te helpen hun uitstoot – zowel in de haven als tussen havens – te verminderen. Om dit te bewerkstelligen biedt Pronto een gemeenschappelijk platform dat kan worden gebruikt door rederijen, agenten, terminals, havenautoriteiten en andere (nautische) dienstverleners en dat hen in staat stelt alle activiteiten tijdens een havenaanloop op basis van de uitwisseling van gestandaardiseerde gegevens optimaal te plannen, uit te voeren en te volgen. Daarnaast maakt Pronto ‘just-in-time’-aankomsten mogelijk, wat koolstofemissies helpt verminderen.

Doordat het Havenbedrijf Rotterdam het voortouw neemt bij de digitale transformatie is het in staat efficiënter en betrouwbaarder te worden en daardoor ook concurrerender.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio! Like ons op Facebook
Advertentie
DELEN